Czym leczyć choroby cywilizacyjne?

DonnaKlara

DonnaKlara
Punkty: 1084
27.01.2015 DonnaKlara

 

Niesamowite jest to, że ostatnie odkrycia najcenniejszych leków, mają u swych źródeł bardzo proste i naturalne surowce. W marcu 2013 roku większość naszych gazet donosiła o znaczącym osiągnięciu polskich naukowców, którzy jako pierwsi w świecie, odkryli leki na choroby cywilizacyjne. Opracowane przez nich substancje mają leczyć pewne odmiany raka, chorobę Alzheimera, nadciśnienie, stres, otyłość i wiele innych.

Podstawowym surowcem cennych preparatów leczniczych są kurze jaja.

jaja na miękoo w kiel.

Badań dokonano w ramach szerokiego projektu naukowego o nazwie OVOKURA. Największy wkład w te badania wnieśli naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu we współpracy z tamtejszym Uniwersytetem Medycznym oraz Politechniką. Ale uczestniczyły także różne Instytuty PAN i wiele innych placówek naukowych.

Ovo – znaczy jaja, cura – to kuracja, w sumie Ovocura oznacza „jajoleczenie”.

Naukowcy zainteresowali się właśnie akurat jajami, ponieważ stwierdzili, że nie ma innego tak wspaniałego surowca, jak jaja. W kurzym jaju zawarte są wszystkie cenne substancje biologiczne, niezbędne nie tylko do odżywiania, ale i tworzenia życia. Odkryto, że jaja kurze, z uwagi na obecność w nich dużej ilości bioaktywnych składników, są najlepszym surowcem do zastosowań biomedycznych i nutraceutycznych.

jaja, żóltko

Fosfolipidy

Naukowcy zajęli się szczególnie modyfikowaniem i udoskonalaniem dla celów leczniczych fosfolipidów, zawartych w jajach. Dzięki specjalnemu żywieniu kur (karmą z zawartością np. alg morskich, minerałów) w dolnośląskich hodowlach, uzyskano jaja znacznie bogatsze w fosfolipidy. Pozwoliło to na tworzenie z nich większej ilości silniejszych preparatów leczniczych.

Lecytynę, pozyskiwaną z żółtka kurzego, wzbogacono o naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Wprowadzono do cząsteczek lecytyny bioaktywne związki o udokumentowanej aktywności cytostatycznej. Cytostatyki, jak wiemy,wykorzystywane są w leczeniu nowotworów.

Powstały zatem specjalnie fermy niosek, gdzie uzyskuje się jaja pod wnikliwym, naukowym nadzorem. Jaja te nazywane bywają jajami nowej generacji. Są około trzykrotnie droższe od zwykłych jaj spożywczych, bo są specjalnie udoskonalone i wzbogacane. Służą głównie do produkcji preparatów biomedycznych i suplementów diety.

Pozyskiwane w ten sposób fosfolipidy mają szanse stać się głównymi składnikami preparatów służących przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym czy regeneracji organizmu po ciężkich chorobach.

jajo na boczku

Biopeptydy

Poza fosfolipidami, z treści jaj wytwarza się także (w procesie hydrolizy enzymatycznej) biopeptydy. Substancje te mogą być z powodzeniem wykorzystane do walki z infekcjami, jako antyoksydanty czy też środki regulujące ciśnienie krwi. Biopeptydy znajdują zastosowanie zarówno w farmacji, jak i żywieniu czy kosmetyce.

Wapno skorupek

Ze skorupek jaj wytwarza się wapniowe środki przeciwdziałające osteoporozie.

Yolkina

Innym pożytkiem wynikającym z naukowego podejścia do badań jaj, jest stworzenie Yolkiny (yolk z ang. żóltko). Substancja ta, pozyskiwana z żółtka, może wchodzić w skład preparatów przeciwdziałających chorobom otępiennym mózgu, w tym chorobie Alzheimera. Może też być składnikiem tzw „żółtej tabletki”, czyli preparatu zwiększającego witalność.

Cystatyna

Kolejna cenna substancja otrzymywana z jaj to cystatyna. Odgrywa ona znaczącą rolę w procesach metabolizmiu, szczególnie w przemianie białek i szlakach enzymatycznych. Badania naukowe wykazały dużą skuteczność preparatów cystatynowych w walce z nowotworami.

jaja w makon, na półm

Przy wymienionych tu, jak i przy szeregu innych preparatach z jaj – wymagane są dalsze badania i z pewnością niemałe jeszcze nakłady.

Surowiec jajczarski jest na tyle naturalny, łatwy do (prawidłowo ukierunkowanego) wyhodowania, że jednak warto poświęcić mu jeszcze sporo uwagi i nakładów. Tym bardziej, że uzyskiwane preparaty, to środki łatwo przyswajalne przez nasze organizmy i znacznie mniej szkodliwe od innych stosowanych chemikaliów.

 A najbardziej warto jeść produkty naturalne i zdrowe. Zachęcam do wchłaniania sporych ilości wiejskich, dobrych jaj. To, że jaja mają zły cholesrerol – to absolutna bzdura!

 

Subskrybuj, by raz w tygodniu otrzymywać nowości i zbiór najciekawszych artykułów