Jak kawa to dobra i w pięknym naczyniu

Justka

Justka
Punkty: 762
20.01.2015 Justka

O kawie można pisać i pisać.

Jej aromatach, rodzajach, sposobach parzenia, sposobach podawania.

Dziś będzie zaledwie mały fragment całej epopei, która mogłaby powstać.

RODZAJE KAW

Najpopularniejszą kawą i zarazem mającą opinię najlepszej kawy jest kawa Arabica. Pochodzi z rejonów Afryki, Ameryki Południowej i Azji. Jest ona wyprodukowana z dwóch gatunków ziaren kawowych.

Nieco gorszym gatunkiem jest kawa Robusta . Rośnie ona szybciej niż Arabica. Mimo, że jest uznana jako kawa gorsza, to w jej ziarnie jest więcej kofeiny, a smak jest bardziej gorzki. Jest to gatunek kawy uznany za bardziej odporny na klimat, choroby i szkodniki. Pochodzi z terenu Madagaskaru. Jest doskonałą bazą do zrobienia cappuccino.

kawa kenijska jest kawą, która należy do czołówki najbardziej znakomitych kaw. Wspaniały aromat, smak o nutce owocowej. O zrównoważonej mocy

kawa Kibo Chagga – o smaku ostrym, wyrazistym i pełnym. Umiarkowana kwaskowość

kawa Blue Montain Jedna z najdroższych kaw. Teren pochodzenia Jamajka. O finezyjnym, intensywnym aromacie. Doskonale zrównoważona

kawa z Hawajów o intrygującym orzechowym smaku

SPOSÓB PARZENIA KAWY

Americano – kawa z ekspresu parzona na amerykański. Podwójna ilość wrzątku. Gorącą wodą rozcieńcza się. Zyskuje się przez to specyficzny smak, a nie traci przy tym smaku dobrej kawy.
Cafe allange – kawa podawana na styl francuski. Czarny mocny napar. Podaje się ją razem ze szklanką zimnej wody. Woda ma za zadanie złagodzenie mocy kawy i jej działania na układ pokarmowy. Ponadto zmywa osad z zębów
Cafe au lait – kawa podawana z mlekiem
Cafe brule – mocny napar z przypalonego ziarenka kawy
Cafe brulot – podobny do cafe brule, lecz ta kawa zawiera przyprawy korzenne i koniak
Cafe con leche – kawa parzona na sposób meksykański. Był to sposób parzenia kawy przez żołnierzy z USA w czasie wojny meksykańskiej. Żołnierze prażyli ziarna nad ogniskiem i rozbijali je na kamieniu. Następnie zalewano je wrzącym mlekiem
Cafe corretto – czarna kawa podawana z likierem. Kawa jest podawana w małej szklaneczce
Cafe creme – kawa o zwykłej mocy. Zawiera niewielką warstwę śmietanki.
Cafe Frappe – mocna kawa podawana z miksowanymi lodami najczęściej waniliowymi lub śmietankowymi
Cafe Latte – kawa zawierająca w swojej pojemności połowę ciepłego mleka
Cafe fredolo – czarna mocna kawa podawana w szklaneczce z dodatkiem lodu
Cappuccino – skład tej kawy to espresso, mleko gotowane na parze i mleko spienione
Con Panna – espresso z ubitą śmietanką
Cafe serve – czarna kawa o wielkiej mocy, którą pije się o poranku
Cafe shakeratano – kawa mieszana z lodem i mlekiem w shakerze.
Cafe valdostano – czarna kawa zmieszana z czekoladą, winem, wódką (lub mocnym likierem) i korzeniami.
Demitasse – mała czarna po francusku. Podawana w filiżance o pojemności 100 ml.
Espresso – kawa parzona metodą espresso. Pojemność podawanej kawy to objętość około 40-50 ml.
Espresso Dopio – podwójna porcja kawy espresso.
Espresso cafe mocha – skład: mocna kawa, gorąca czekolada lub gorące mleko. Proporcje takie same. Podawane w wysokiej szklance. Składniki mają tworzyć wyraźne warstwy
Espresso ristrett – gęste, aromatyczne espresso uzyskiwane przez wcześniejsze wyłączenie ekspresu ciśnieniowego.
Espresso roasts – kawa parzona i mleczna pianka z takimi dodatkami jak: czekolada, migdały, kardamon, cynamon, wanilia.
Flavoured Latte – kawa o pojemności około 380 ml. Skład o 350 ml kawa latte, a 30 ml to aromat wiśniowy, waniliowy, rumowy
Kapuziner – czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka.
Latte macchiatto – porcja kawy espresso wlana bezpośrednio do szklanki mleka zagotowanego na parze.
Macchiato – kawa espresso z kleksami jednej łyżki spienionego mleka.
Mocha – kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym. Proporcje to: 1/3 kawy parzonej, 1/3 spienionego mleka, w którym rozpuszcza się 1/3 kakao.
Romano – pojedyncza porcja kawy espresso. Podawana ze świeżą skórką cytryny.
Schlagobers – mocna kawa z bitą śmietaną.
Wiener melange – połowa kawy o normalnej mocy z połową ciepłego mleka i dodatkiem czekolady.
Oprócz kaw podawanych w sposób opisany w artykule, pozostałe kawy najpiękniej wyglądają podawane w subtelnych filiżankach.

Subskrybuj, by raz w tygodniu otrzymywać nowości i zbiór najciekawszych artykułów