Kuchnia wielkopolska

eMonka

eMonka
Punkty: 56
26.02.2017 eMonka

Kuchnia danego regionu jest czymś co znacznie przyciąga turystów. Chcą oni bowiem poznać zabytki, atrakcje regionu ale też zasmakować regionalnych potraw. Również Wielkopolska ma do zaoferowania turystom swoje przysmaki, bo nie tylko z pyr słynie ten region.

W potrawy zagłębimy się później ale może na początek przysmaki, z których słynie Poznań czy w ogóle województwo wielkopolskie.

ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE- Ten przysmak nie o każdym czasie znajdziemy, a już na pewno nie zawsze smakuje tak jak 11 listopada. Ogólnie tradycją polską jest, że tego dnia je się rogale. Jednak rogale Świętomarcińskie różnią się smakiem i nie każdy może je upiec. Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale Świętomarcińskie” lub „rogale Marcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Rogale te mają nadzienie z białego.

rogall

ANDRUTY KALISKIE- Kolejny produkt chroniony, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Andruty są to okrągłe, cienkie wafle o lekko słodkim posmaku. Są wypiekane od początku XIX w. w Kaliszu i okolicach.

SZNEKA Z GLANCEM- Dla wielu to po prostu pewien rodzaj drożdżówki. Jednak to nie takie proste i niejeden Poznaniak może się obrazić gdy ktoś sznekę pomyli z drożdżówką. Nazwa pochodzi od niemieckiego słowa schnecken czyli ślimak. Rzeczywiście szneka ma kształt jakby zwijanej muszli ślimaka. Glanc z kolei w gwarze poznańskiej kojarzony jest z połyskiem, błyskiem i taki też glanc ma szneka czyli pokryta jest lukrem, który się błyszczy.

 

szneka z glancem

 

POTRAWY REGIONALNEJ KUCHNI WIELKOPOLSKI

Rozpoznawalne dla kuchni poznańskiej czy wielkopolskiej są pyry i rzeczywiście jada się tu pyry z gzikiem czyli ugotowane ziemniaki z odpowiednio doprawionym serem twarogowym (zazwyczaj twaróg rozrobiony ze śmietaną, szczypiorkiem i cebulą). Pyry czyli ziemniaki spotkamy też w plendzach czyli w plackach ziemniaczanych. Są to smażone placki z utartych surowych ziemniaków połączonych z jajkiem i mąką. Dużą popularnością cieszą się pyzy drożdżowe, które mylone są czasem z pyzami ziemniaczanymi (z nadzieniem w środku), które popularne są w innych regionach Polski. Natomiast pyzy drożdżowe inaczej pampuchy czy kluski na parze sporządzane są na bazie drożdży i gotowane są na parze aby były puszyste. Podawane często z ciemnym sosem, mięsem i kapustą jako danie główne. Kolejna potrawa to kaczka. Oczywiście jest różnie przyrządzana np. jako pieczona kaczka z jabłkami. Innym daniem z kaczki jest czernina- także popularna w Wielkopolsce. Jest to zupa na bazie krwi kaczej.  Inna zupa to parzybroda czyli zupa gotowana z kapusty włoskiej.

 

Subskrybuj, by raz w tygodniu otrzymywać nowości i zbiór najciekawszych artykułów