Nigella sativa, zdaniem naukowców – to cudowne zioło!

DonnaKlara

DonnaKlara
Punkty: 701
02.03.2015 DonnaKlara

Żeby nie być posądzoną o przesadę czy nieścisłości, od razu podam, że jest to opinia międzynarodowej grupy naukowców, którzy w 2013 roku opublikowali wspólnie artykuł opisujący zalety Nigella sativa.  Źródło: Astab Ahmad, Asif Husain, Mohd Mujeeb et al. Damanhouri and Firoz Anwar „A review on therapeutic potential of Nigella sativa. A miracle herb”, Asian Pac J Trop Biomed. May 2013.

Nigella sativa jest rośliną z rodziny jaskrowatych, zwaną u nas czarnuszką siewną albo czarnym kminem (nie mylić z kminkiem zwyczajnym). Pochodzi z Iraku i Turcji, a stamtąd została przeniesiona w rejony Morza Śródziemnego i na południe Europy. Roślina ta owiana jest licznymi legendami, słynie chociażby z tego, że znaleziono butelkę z olejem z czarnuszki w grobowcu, obok ciała faraona Tutenchamona. Jeszcze wcześniej, prorok Mahomet w swym dziele Hadis, wspomina o nasionach czarnuszki, jako remedium na wszystkie choroby, no… jedynie z wyjątkiem śmierci.

Od ponad 3000 lat Nigella sativa pełniła znaczącą rolę w życiu i zwyczajach wielu kultur. Została potem nieco zapomniana, ale począwszy od XX wieku naukowcy zaczęli podejmować coraz to nowe, kolejne badania nad właściwościami tej cennej rośliny, od wieków szeroko rozpowszechnionej w Azji i Afryce, nazywanej w języku arabskim „błogosławionym nasionem” (w dosłownym tłumaczeniu).

Skład i właściwości czarnuszki
W ostatnim dziesięcioleciu XX wieku odkryto i naukowo opisano strukturę oleju z czarnuszki. Stwierdzono występowanie w nim jakby dwóch rodzajów olejów. Jeden – istnieje w formie tłuszczu występującego w sporych ilościach, a drugi w postaci lotnego olejku. W tym właśnie olejku lotnym znajduje się substancja czynna, nazwana „tymochinonem”

A nieco dokładniej – olej z czarnuszki w około 85 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których znajdziemy kwas linolowy (omega-6) – około 60 % , kwas oleinowy (omega-9) – ok. 25 % i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – ok. 1 %. Ponadto olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, wiele mikroelementów oraz przeciwutleniaczy.

Jednakże najważniejszym związkiem jest tymochinon, składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki. To głównie dzięki niemu olej oraz nasiona czarnego kminu, wykazują działanie:

  • przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg),
  • przeciwbólowe,
  • ochronne w stosunku do miąższu nerek i wątroby.
  • zwiększające odporność organizmu,
  • działanie przeciwnowotworowe.

Czarnuszka, a rak
Olej z czarnego kminu, podobnie jak nasiona, z których jest tłoczony, ma potencjalne działanie antynowotworowe. Z licznych badań – laboratoryjnych, w tym dokonywanych na zwierzętach, wynika, że olej z czarnuszki przyczynia się do uśmiercania komórek nowotworowych, albo  znacznego hamowania ich rozwoju.
Przełomem stały się badania przeprowadzone w 2007 roku na Uniwersytecie Mississippi Medical Center. Przetestowano tam działanie tymochinonu na (hodowanych laboratoryjnie) komórkach raka jelita grubego. Destrukcja komórek rakowych okazała się bardzo skuteczna, a mechanizm działania tymochinonu – podobny do stosowanego w chemioterapiach. Z tym, że bez występowania skutków ubocznych i szkód wyrządzanych zdrowym komórkom.
Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że olej czarnuszkowy hamuje także wytwarzanie komórek nowotworowych włókniakomięsaka (nowotworu skóry i tkanki podskórnej).
Następnie naukowcy egipscy, w 2012 roku odkryli, że ekstrakt z oleju czarnego kminu zmniejsza żywotność komórek raka wątroby.
W roku 2014 badacze saudyjscy doszli do wniosku, że ekstrakt z nasion oraz olej z czarnuszki, znacznie ogranicza żywotność komórek nowotworowych płuc. Ponadto w innych przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że olej z czarnuszki przyczynił się do zahamowania oraz zniszczenia komórek rakowych białaczki, raka piersi i wielu innych nowotworów.
Z badań naukowców tureckich wynika, że stosowanie oleju czarnuszkowego przed naświetlaniem i przez 10 dni po nim, chroniło szczury przed szkodliwymi skutkami radioterapii. Daje to wskazania odnośnie postępowania z ludźmi.

Nigella_sativa_001

Wrzody i dolegliwości żołądkowe
Na Bliskim Wschodzie od wieków olej z czarnuszki stosowany byl jako środek na liczne dolegliwości żołądkowe, typu nieżyt żołądka, refluks, grypa żołądkowa, a także wrzody żołądka i dwunastnicy. Owe właściwości antywrzodowe zostały ostatnio potwierdzone naukowo. Olej z czarnuszki jest skuteczny w zwalczaniu zjadliwej bakterii Helicobacter pylori, która jest istotną przyczyną choroby wrzodowej, odpowiada za około 80 – 90 % przypadków raka żołądka.
W 2010 r w Damman w Arabii Saudyjskiej przeprowadzono roczne badania na grupie 88 chorych z tą bakterią. Porównywano skutki działania potrójnej antybiotykoterapii z działaniem nasion czarnuszki. Okazało się, że 2 gramy czarnuszki dziennie, dawały ten sam skutek, co leczenie 3 rodzajami antybiotyków, czyniąc przy tym oczywiście znacznie mniej szkód.
Ponadto olej okazał się być bardzo skuteczny przy wpływaniu na poprawę funkcji wątroby oraz całego systemu immunologicznego.

Olej z czarnuszki a cukrzyca
Z badan klinicznych wynika, że olej z czarnego kminu powoduje znaczne obniżenie poziomu glukozy i prolaktyny, zwiększa wydzielanie insuliny przez trzustkę. Dzięki temu czarnuszka może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.

Schorzenia alergiczne
Olej z czarnuszki łagodzi objawy schorzeń alergicznych, takich jak alergiczny katar, objawy astmy oskrzelowej, egzema atopowa. Po podawaniu oleju w kapsułkach, w warunkach klinicznych, nastąpiła znaczna poprawa stanu pacjentów, szczególnie dzieci (u których w 80 % zmniejszył się katar sienny i istotnie złagodziły się objawy astmy).

W kosmetyce
Stosowany zewnętrznie olej z czarnuszki chroni skórę przed poparzeniem słonecznym, łagodzi podrażnienia. Przyśpiesza też gojenie się ran oraz wspomaga leczenie takich schorzeń skórnych, jak trądzik, łupież, liszaj i AZS.
Olej czarnuszkowy poprawia kondycję skóry, a szczególnie dobrze służy skórze dojrzałej. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźniania procesy starzenia się.
Możemy także używać oleju w terapiach aromatycznych. Uzyskujemy wyciszenie, pomoc w łagodzeniu stresu i likwidowaniu zaburzeń snu.

Stosowanie, przechowywanie
Najczęściej zaleca się spożycie oleju z czarnuszki 2 razy dziennie, przed posiłkiem, w tym dla osób dorosłych – 1 łyżeczkę, a dla dzieci, około 1/4 łyżeczki.
Najlepiej olej przechowywać w ciemnej butelce, w temperaturze 5 do 10 stopni C i przez okres, nie dłuższy niż 3 miesiące, licząc od otwarcia szczelnego opakowania.
Czarny kmin może być używany w kuchni jako przyprawa o gorzkawym i mocnym korzennym zapachu. Należy stosować go wyłącznie na zimno (dodatek do sałatek, sosów, zup, kasz, serów), bo obróbka termiczna niszczy jego zdrowotne własności.

Subskrybuj, by raz w tygodniu otrzymywać nowości i zbiór najciekawszych artykułów