Oliwkowy fenomen

DonnaKlara

DonnaKlara
Punkty: 351
06.03.2015 DonnaKlara

Właśnie teraz, w marcu 2015 roku, naukowcy zajmujący się badaniem właściwości oliwy z oliwek, opublikowali wyniki, wyjaśniające mechanizm oddziaływania związków zawartych w oliwie, na komórki nowotworowe. Jest spora szansa, że okaże się to właściwą drogą do leczenia raka.

Od lat jest już dość  głośno o korzystnym wpływie diety śródziemnomorskiej, wyjątkowo przecież bogatej w duże ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – na funkcjonowanie naszego serca i układu krążenia. Oliwa bardzo ceniona jest też  za ważną zawartość wielu antyutleniaczy fenolowych.
Empirycznie stwierdzono również skuteczne oddziaływanie oliwy na zmniejszenie żywotności komórek rakowych oraz bardzo szeroki zakres innych efektów biologicznych. Oliwa z oliwek jest np. niesteroidowym środkiem przeciwzapalnym (który hamuje COX-1 i COX-2). Stanowi także czynnik neuroprotekcyjny, zmieniający strukturę i działanie neurotoksyn, związanych z wyniszczającymi objawami choroby Alzheimera.
Oliwa z oliwek jest także od lat traktowana jako hamulec niezdrowego namnażania się komórek, chronicy  przed rozprzestrzenianiem się np. raka piersi, prostaty czy raka jelita grubego. Potrafi spowalniać lub wręcz wstrzymywać postęp choroby w przypadku stwardnienia rozsianego.

Ale dopiero w najnowszej publikacji w Molecular & Cellular Oncology, trójka naukowców (Paul Breslin, David Foster i Onica Legendre), rozszyfrowała antyrakowe oddziaływanie oliwy z oliwek.
Największe znaczenia ma tu związek zawarty w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, o nazwie oleocanthal. Jest to to rodzaj naturalnego związku fenolowego, o piekącym smaku, posiadający właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Tyle wiedziano o nim dotąd.

Owoce_Oliwka

Teraz natomiast udowodniono, że oleocanthal powoduje niszczenie komórek rakowych. Wywołuje bowiem proces rozrywania błon lizosomów komórek rakowych (lizosomy, zwane organellum komórkowym, to swoiste pojemniki do przechowywania m. in. produktów przemiany komórkowej). Komórki nowotworowe są niszczone poprzez uwalnianie toksycznych enzymów lizosomów. W ciągu pól godziny, maksymalnie do 1 godziny, następuje uśmiercenie komórek rakowych (martwica, apoptoza)
Jednak, co zrozumiałe, substancje z oliwy oddziałują na wszystkie komórki organizmu. Ale ogromnie ważne jest to, że oleocanthal nie narusza integralności błon lizosomowych w zdrowych komórkach, powoduje jedynie okresowe zatrzymanie ich życiowego cyklu. Po około 24 godzinach funkcjonowanie zdrowych komórek całkowicie wraca do normy.

Zbadany mechanizm wskazuje na znaczną słabość, czy też nieodporność, błon lizosomowych komórek rakowych (na działanie oleocanthalu z oliwy), w porównaniu z komórkami nienowotworowymi. Poznajemy, dzięki takim badaniom – bardzo pożądane, selektywne działanie składników oliwy. Jest ono niszczycielskie – w stosunku do nowotworów, ale nienaruszalne co do naszych zdrowych komórek .

Oliwki-PS

Z powodu doniesień naukowych, o ogromnych leczniczych zaletach oliwy z oliwek, trudno się dziwić, że popularność sposobu żywienia, najbardziej rozpowszechnionego w krajach śródziemnomorskich – wciąż rośnie. Powinniśmy, we własnym interesie, dla swojego dobra pamiętać, że dieta bogata w wartościową oliwę, a więc i oleocanthal, znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań na różnego rodzaju nowotwory. Zagrożenia rakowe są przecież ogromne. Dieta taka niesie przy tym szereg dodatkowych korzyści smakowych i kulinarnych.
Miejmy nadzieję, że już wkrótce, wiele naukowo zbadanych składników znakomitych naturalnych środków, pomoże nam znacznie częściej zwyciężać w walce z najtrudniejszymi schorzeniami.

Dla zgłębienia przedstawianych tu informacji warto przeczytać cały artykuł w internecie:

http: //www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23723556.2015.1006077.

Subskrybuj, by raz w tygodniu otrzymywać nowości i zbiór najciekawszych artykułów