Precz z niezdrowym jedzeniem!

Rafał Chojnacki

Rafał Chojnacki
Punkty: 244
02.01.2015 Rafał Chojnacki

Śmierć na półkach
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem dziesiątek rodzajów produktów, producenci przekonują klientów, że są one smaczne i zdrowe, podczas gdy nawet pobieżna analiza składu potrafi rozwiać wszelkie wątpliwości. Większość popularnych produktów, nawet jeżeli jest smaczna, nie ma nic wspólnego ze zdrową żywnością. Czy jednak oznacza to, że jesteśmy skazani na jedzenie niezdrowych, a w niektórych przypadkach nawet śmiercionośnych (bo rakotwórczych!) produktów? Na szczęście nie. Dzięki ekologicznej żywności jesteśmy w stanie sprawić, że nasza rodzina będzie spożywała posiłki smacznie, pożywne i zdrowe, przyrządzone z produktów pochodzących wprost z ekologicznych upraw. Wystarczy tylko trochę wysiłku, oraz dobrze zaopatrzony sklep ze zdrową żywnością.

Sklepy z ekologiczną żywnością

Nawet produkty, których skład nie straszy chemicznymi konserwantami, dużą ilością cukrów czy tajemniczych utrwalaczy zapachu i smaku, są często wykonywane z tworzonych masowo składników. Mają one kiepską jakość, niewiele składników odżywczych, a ich główny cel, to zwiększenie masy i objętości kupowanego przez konsumentów jedzenia.

Niestety, nawet klienci wnikliwie czytający etykiety na popularnych produktach nie mogą być pewni czy ich żywności nie wyprodukowano z modyfikowany genetycznie zbóż, owoców czy warzyw. Z drugiej jednak strony coraz większa liczba klientów jest zainteresowana nie tylko ceną, ale również jakością spożywanej żywności. To właśnie z myślą o nich powstają w wielu miejscach kolejne sklepy i stoiska z żywnością ekologiczną.

Wysokie standardy

Żywność ekologiczna produkowana jest z zachowaniem wysokich standardów i kontrolowana na każdym etapie powstawania. Tylko w ten sposób można mieć pewność, że mamy do czynienia ze zdrowymi produktami spożywczymi.

Wprawdzie kontrola jest ważna na każdym etapie, jednak najważniejsza zawsze pozostaje produkcja – jeżeli zachowane są ekologiczne standardy, jest ona zazwyczaj najbardziej zbliżona do tradycyjnej uprawy, jaką przed laty prowadzono na wsiach. Oczywiście współcześnie mamy wiele możliwości, których nie mieli nasi dziadkowie, uprawiający swoje pola i ogródki. Możemy kontrolować jakość od etapu siewu, po sposób uprawiania i zbiór plonów. Mamy również wpływ na transport i przechowywanie produktów. O wiele większa jest również świadomość tego, jak w zdrowy sposób przygotowywać je do jedzenia, można więc stwierdzić, że mamy w rękach wszystkie atuty potrzebne do wygrania walki z niezdrową żywnością.

Ekologiczna żywność w domu

Proces przygotowywania produktów do spożycia również powinien być prowadzony w podobny sposób, jak uprawa. To ważne, żeby nie zepsuć zdrowego produktu najwyższej plasy, przez niewłaściwą obróbkę, która odbierze mu jego zdrowotne działanie.

Jak już wspomniałem równie ważne pozostaje przechowywanie, pakowanie i transport, ponieważ żywność ekologiczna nie powinna mieć w tym czasie kontaktu z innymi produktami, które mogą wpłynąć negatywnie na jej jakość. W przypadku zakupu takiej żywności w specjalistycznym sklepie, możemy mieć pewność, że jest to wysokojakościowy produkt. Jeśli jednak mamy wątpliwości co do sposobu jego przechowywania i przygotowywania, to zawsze warto zapytać sprzedawcy. Wówczas możemy przyrządzać w domu zdrowe i pożywne posiłki, mając świadomość tego, że dajemy naszej rodzinie to co najlepsze w naturze.

Największym atutem żywności ekologicznej – poza rzecz jasna niepowtarzalnym, naturalnym smakiem – jest pozytywny wpływ, jai wywiera ona na zdrowie. Spożywanie takich właśnie produktów jest bardzo istotne przede wszystkim w przypadku osób ze skłonnościami do alergii, ponieważ produkty z nieekologicznych wytwórni mogą być o wiele groźniejszymi alergenami.

Warto też pamiętać, że nie powinno się niszczyć takich produktów zbyt długą obróbką cieplną lub smażeniem w głębokim tłuszczu. To na pewno nie będzie dla nas zdrowe!

Subskrybuj, by raz w tygodniu otrzymywać nowości i zbiór najciekawszych artykułów