Sok z jagód acai

Rafał Chojnacki

Rafał Chojnacki
Punkty: 453
27.01.2015 Rafał Chojnacki

Wybierając spośród dostępnych na rynku produktów z jagodami acai, najlepiej zwracać uwagę przede wszystkim na oryginalny sok, ekstrahowany z samego owocu, bez dodatków w postaci cukrów czy wzmacniaczy smaku. Najlepszy z soków z acai, to taki , który wyprodukowany został z bardzo starannie wyselekcjonowanych owoców najwyższej jakości.

Dlaczego w tym przypadku sok przewyższa owoc? Przecież zazwyczaj zaleca się właśnie spożywanie samych owoców, soki proponując jedynie wówczas, gdy owoc jest w danym momencie poza zasięgiem. W przypadku jagody acai w dużej mierze jest to prawda. Głównym powodem, dla którego warto zalecić zakup soku z tego owocu, jest właśnie jego kiepska dostępność. Nie kupimy ich w małych sklepikach czy na miejskim targu, a jedynie w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością. Na dodatek zazwyczaj dostępne w tej formie owoce są suszone, ponieważ jest to wygodniejsze w transporcie.

Palma, z której pochodzą jagody acai, rośnie od południowego Belize, przez Brazylię aż do Peru. Każde dojrzałe drzewo produkuje około 20 kg owoców rocznie. Nie uprawia się go jednak w Europie, a transport, choć możliwy, jest bardzo kosztowny. Jak już wspomniałem znacznie częściej niż świeże acai, można w Europie kupić owoce suszone, nadające się jako dodatek do ciast i deserów. Jednak i ile nadal pozostają źródłem wielu zdrowych substancji, to jednak trudno je porównać z pełnowartościowymi, świeżymi jagodami, z których uzyskuje się sok.

Jagody acai (znane również pod anglojęzyczną nazwą acai berry) słyną z tego, że są bardzo bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Owoc jest bardzo delikatny, przetransportowanie go w nienaruszonym stanie do Europy, jest zarówno trudne, jak i bardzo drogie. Dlatego właśnie warto postawić na sok, którego wartości wzmacniające organizm nie są mniejsze, niż w przypadku świeżego owocu. Oryginalny, zdrowy sok z acai, można spożywać bezpośrednio lub pić jako dodatek, np. do herbaty. W pierwszym przypadku problemem może być niekiedy smak, ponieważ soki z tego owocu są dość intensywne i nie każdemu musi się to podobać. Jednak już w przypadku dodatku do herbaty, lodów czy budyniu sok ten doskonale się sprawdza, ponieważ potrafi przełamać naturalną słodycz i dodać ciekawego kontrastu.

Badania naukowe, które przeprowadzono na tym niezwykłym owocu, wykazały, że zawiera on niezwykle wysokie stężenie witaminy E, A i C, oraz sporą dawkę minerałów, takich, jak żelazo, fosfor, potas i wapń. Sporym atutem jagody acai jest również wysoki poziom błonnika. Obecnie sok z acai występuje w wielu suplementach diety, zwłaszcza w specyfikach, których głównym zadaniem jest wzmacnianie organizmu.

Badania etnograficzne wskazują, że jagody te mają już od kilku tysięcy lat swoje zastosowanie w tradycyjnej kuchni, spożywanej przez różne plemiona w amazońskiej dżungli. W dawnych czasach Indianie używali owoców acai na różne dolegliwości, oraz dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Dziś możemy w taki sam sposób pomagać swojemu organizmowi, dostarczając mu duża dawkę witamin i składników mineralnych. Warto jednak pamiętać, że choć wiele produktów zawiera w sobie acai, to najlepsze wyniki osiągniemy pijąc sam sok z tego niezwykle zdrowego owocu. Wprawdzie wszelkiego rodzaju suplementy są przygotowane pod okiem specjalistów, ale trudno wyobrazić sobie, by miały być zdrowsze od czystego soku, pozyskiwanego wprost z owoców.

Subskrybuj, by raz w tygodniu otrzymywać nowości i zbiór najciekawszych artykułów