Z ziemi włoskiej na stoły świata

MirJan

MirJan
Punkty: 2675
16.11.2014 MirJan

Jest jedną z najbardziej uniwersalnych potraw na świecie, ma też tysiące miłośników w niemal wszystkich zakątkach kuli ziemskiej. Pizza to danie, które zrobiło fenomenalną karierę. Niezastąpiona w trakcie spotkań towarzyskich, doskonale sprawdza się jako szybka przekąska w pracy lub rodzinny obiad. Zamówiona przez telefon do domu lub zjadana na mieście w sympatycznym lokalu, syci i cieszy swym smakiem. Co warto o niej wiedzieć?

Narodziny pizzy: od skromnego przepisu do światowej kariery

Tradycyjna pizza, od której wszystko się zaczęło, dziś może uchodzić za danie niezwykle skromne i wyjątkowo proste. Tradycyjna pizza, choć mało efektywna, wciąż cieszy się ogromną popularnością. Pizza Margherita to przecież nic innego jak, jak kilka prostych składników: chrupiące ciasto z pomidorami, serem mozarella oraz bazylią. Ta pizza to również początek kariery dania, które dziś jest najlepszą wizytówką kuchni włoskiej. A wszystko zaczęło się pod koniec XIX wieku, kiedy to takim specjałem uraczono w Neapolu włoską królową Małgorzatę Sabaudzką. Prosta potrawa ozdobiona dodatkami we włoskich barwach, szybko podbiła serca monarszego dworu, a biedny Neapol stał się ojczyzną największego skarby włoskiej kuchni, czyli pizzy. Szybko pojawiła sięona i w innych krajach Europy, a po I wojnie światowej, wraz z nową falą emigrantów, trafiła na teren Stanów Zjednoczonych. Dziś pizzerie to lokale znane niemal na całym świecie, w których pojawia się zarówno tradycyjna pizza Margherita, jak i wiele innych przysmaków wzorowanych na tradycyjnej pizzy. Chrupiące ciasto, na którym umieszczane są różnorodne dodatki, jest do dziś jednym z najbardziej niezwykłych zjawisk w dziejach światowej kuchni. Ser, pomidory i ziołowe przyprawy już dawno przestały być jedynymi składnikami, z jakich korzystają kucharze. Owoce i warzywa, grzyby i różne rodzaje wędlin, drób i owoce morza – wybór dodatków do pizzy jest nieograniczony. Powstają też nowe receptury, dzięki którym i ciasto na pizzę zmienia swój charakter. Cienkie i chrupiące, grube i puszyste…. Wybór jest ogromny. Pizza na patelni lub z tradycyjnego pieca to coraz popularniejsza oferta. Wielką popularność zyskała też pizza calzone, czyli wielki pieróg wypełniony farszem. Nowością jest ciasto orkiszowe, które pozwala miłośniczkom zdrowego stylu życia cieszyć się zgrabną sylwetką, bez konieczności rezygnowania z ulubionej pizzy. Przepisy na dietetyczną i zdrową pizzę są też z powodzeniem stosowane w tych domach, w których dzieci mogą liczyć nie tylko na zdrowe, ale i wyjątkowo atrakcyjne menu.

Pizza w naszym życiu codziennym

W XXI wieku ciężko wyobrazić sobie życie bez pochodzącego z Włoch przysmaku. Nie ma na świecie chyba innej potrawy, która okazałaby się daniem tak uniwersalnym, jak pizza. To wyjątkowo przysmak, serwowany w czasie towarzyskich spotkań w wielu domach na całym świecie. Szeroka oferta takich dań oraz możliwość zamówienia pizzy z dowozem do domu to najważniejsze czynniki, dzięki którym pizza na stałe zagościła w naszych domach. Coraz chętniej sięgamy też po pizzę w godzinach pracy. Szybki lunch dla wszystkich osób pracujących w biurze sprawdza się najlepiej, gdy główną rolę w takim biurowym menu zajmuje sprawdzona i wszechstronna pizza. Ułatwia nam życie, zawsze jest pod ręką, a dzięki temu, że wciąż pojawiają się przepisy na nią, pizza nie jest w stanie nam się znudzić.

Subskrybuj, by raz w tygodniu otrzymywać nowości i zbiór najciekawszych artykułów