Zioła w polskiej kuchni

eMonka

eMonka
Punkty: 94
05.02.2017 eMonka

Zioła nadają potrawom niesamowity aromat i smak oraz stanowią wyjątkowy dodatek. Okazuje się, że nieprzypadkowo znajdujemy jedne zioła na talerzu z tłustą potrawą w inne w daniach lekkostrawnych. Każde zioło ma swoje zadanie dlatego tak warto je stosować. Ponadto mają też właściwości zdrowotne, o których czasem się zapomina. Obecnie  stosuje się dużo ziół zaczerpniętych z zagranicznych kuchni aby potrawy miały oryginalny czy nawet egzotyczny smak. Warto jednak przyjrzeć się ziołom popularnie stosowanym dawniej w kuchni polskiej mając świadomość, że te zioła często też przywędrowały z innych krajów ale na stałe zagościły na naszych stołach i przyjęły się w uprawie.

W kuchni staropolskiej z ziół gościły głównie majeranek, kminek, cząber, koperek, rozmaryn, szałwia, natka pietruszki i tymianek.

Majeranek pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, jest kuzynem oregano, stosowany często do dań ciężkostrawnych tj. grochówka ale też do tłustych mięs, ryb, żurku, wątrobianki i kiełbas. Nieprzypadkowo dodawany jest do tłustych potraw, ponieważ reguluje trawienie, pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Do tłustych potraw też stosowany był kminek, który spotkamy m.in. w kiełbasie, kiszonej kapuście czy kapuśniaku. W starożytnym Rzymie i Grecji używany jako pożywienie ale też medykament. Kminek przydatny jest też po posiłku do żucia aby zachować świeży oddech. Pomaga na problemy trawienne, a także na kolki i działa uspokajająco.

Do dziś znany i chętnie stosowany jest koperek, który zwłaszcza świeżo zerwany swoim delikatnym aromatem poprawia smak ziemniaków, gotowanej marchewki kalafiora. Jego smak współgra także z sosami. Suszony koper wykorzystywany jest do marynat i zapraw tj. ogórki kiszone. Herbatka z kopru podawana jest dzieciom na dolegliwości trawienne i na kolki.

Natka pietruszki jest jednym z ze składników używanych do gotowania wywarów, a świeżą posiekaną natką posypuje się różne potrawy.

Do ryb dodaje się zioła tj. rozmaryn, estragon. Rozmaryn poza zastosowaniem do potraw ma działanie odkażające, pobudzające i wzmacniające pamięć. Natomiast estragon ma właściwości rozkurczowe, żółciopędne.

Do dziś wiele z tych ziół jest nadal stosowanych w kuchni polskiej lecz ich zakres powiększył się wraz z napływem innych kultur. Zioła są nieocenione, ponieważ są naturalnym dodatkiem, a do tego mają szerokie zastosowanie. Obecnie dostępne w sklepach do kupienia w zapakowanych saszetkach ale można mieć też własne świeże w ogrodzie lub suszone w domu.

 

 

 

Subskrybuj, by raz w tygodniu otrzymywać nowości i zbiór najciekawszych artykułów